Arbeidsovereenkomsten
Mijn werknemer werkt ergens anders als flexijob - Een antwoord op veelgestelde vragen
Er zijn wel wat werknemers die hun hoofdjob combineren met een flexijob. Dat is niet zo verwonderlijk aangezien er sinds dit jaar een grote uitbreiding is van het aantal sectoren waar men als flexijob-werknemer aan de slag kan gaan. Het systeem van flexijobs blijft ook heel laagdrempelig en hoewel er sinds dit jaar ook sprake is van een begrenzing van de fiscale vrijstelling op het loon van flexijob-werknemers, kan er toch een aardige som bijverdiend worden.
Werkgevers waarbij het personeel de hoofdjob uitoefent, stellen zich in de praktijk soms vragen. Op de meestgestelde vragen kan u hieronder het antwoord terugvinden.
Mag ik het verbieden dat mijn personeelslid ergens anders als flexijob-werknemer gaat werken?
Werknemers hebben sinds november 2022 het recht om meerdere banen te hebben. Dit houdt in dat buiten de werkuren om, een werkgever zijn personeel niet mag weigeren om bij een andere werkgever aan de slag te gaan tenzij in wettelijk voorziene gevallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om gevallen waarbij er sprake kan zijn van oneerlijke concurrentie of personeel met een grote kennis van bedrijfsgeheimen. In de praktijk zal een werkgever het echter in de meerderheid van de gevallen niet kunnen weigeren.
We raden u aan om in uw arbeidsovereenkomst op te nemen dat uw personeelslid u op de hoogte dient te stellen van het voornemen om een bijkomende job uit te oefenen zodat u kan nagaan of u zich kan beroepen op de wettelijke uitzonderingen waardoor u een bijkomende baan toch zou kunnen weigeren.
Tot slot mag een werkgever personeel dat elders werkt niet om die reden benadelen.
Wat als mijn werknemer een arbeidsongeval heeft gekregen bij diens flexijob?
Een werknemer die arbeidsongeschikt is ten gevolge van een arbeidsongeval bij een andere werkgever waar die als flexijob is tewerkgesteld, zal bij de hoofdwerkgever recht hebben op gewaarborgd loon. De hoofdwerkgever zal zich wel kunnen wenden tot de arbeidsongevallenverzekeraar van de flexijobwerkgever.
Wat als mijn werknemer ziek is en toch als flexi aan de slag gaat?
Een werknemer die conform de wettelijke bepalingen en conform de bepalingen in het arbeidsreglement de werkgever tijdig op de hoogte brengt van een ziekteattest, heeft recht op gewaarborgd loon, tenzij er sprake is van een zware fout of sportongeval.
Wanneer het doktersattest van de werknemer vermeldt dat een werknemer het huis mag verlaten, dan mag de werknemer ondertussen ook het recht op meerdere banen uitoefenen en dus ergens als flexijob-werknemer aan de slag gaan. Het gegeven dat een werknemer arbeidsongeschikt is bij de hoofdwerkgever, impliceert dus niet altijd een arbeidsongeschiktheid voor een tewerkstelling bij andere werkgevers.
In de praktijk stellen werkgevers zich uiteraard wel vragen bij het ingediend afwezigheidsattest. Een werkgever die twijfelt aan een arbeidsongeschiktheid moet beroep doen op een controlearts.
Gerelateerd nieuws
Toon alleBlijf op de hoogte
Ben je graag mee met wat er bij Daenens Payroll Services leeft?Laat je e-mailadres dan achter en we delen ons nieuws met je.