-

Een einde aan de arbeidsovereenkomst

Het stopzetten van de overeenkomst van een student

De periode van juli tot september is bij veel werkgevers de drukste periode van het jaar en dus hét ideale moment om studenten aan te werven. Maar wat als die student niet blijkt te presteren zoals het hoort? Kan u dan de studentenovereenkomst verbreken?

De studentenovereenkomst

De overeenkomst die je sluit met je student is een contract van bepaalde duur. Dit houdt in dat het contract automatisch eindigt op de einddatum die in de overeenkomst vermeld staat. Er is dus geen opzegging vereist. Echter is het mogelijk om de overeenkomst zowel door student als werkgever vroegtijdig te beëindigen.

Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen ontslag in de proefperiode en ontslag nadien.

Verbreking tijdens de proefperiode

Voor overeenkomsten die gesloten worden vanaf 1 januari 2014 worden de 3 eerste werkdagen automatisch als proefperiode beschouwd.
Tijdens deze 3 dagen kunnen beide partijen zonder opzegging of vergoeding de overeenkomst beëindigen.

Opgelet, opeenvolgende proefperiodes zijn verboden wanneer een student in dezelfde functie wordt tewerkgesteld via opeenvolgende studentenovereenkomsten.

Er dienen geen specifieke modaliteiten gevolgd te worden bij ontslag tijdens de proefperiode. Toch raden we u aan om de verbreking schriftelijk te bevestigen.

Verbreking na de proefperiode

Wanneer één van de partijen beslist om de overeenkomst te verbreken na afloop van de proefperiode, dient er een opzegtermijn nageleefd te worden. De opzegtermijn varieert naargelang van de duur van de verbintenis: maximum 1 maand of meer dan 1 maand.

De opzegging vangt aan op de eerste maandag die volgt op de betekening. De termijnen zijn:

Duur Aanwerving

Opzegging overhandigd door:

Werkgever

Werknemer

1 maand of minder

3 kalenderdagen

1 kalenderdag

Langer dan 1 maand

7 kalenderdagen

3 kalenderdagen

De opzeg in deze periode wordt betekend volgens de richtlijnen die van toepassing zijn op de gewone overeenkomsten.

Verbreking na 7 ononderbroken kalenderdagen ongeschiktheid

Is de student langer dan 7 dagen arbeidsongeschikt, dan kan de werkgever de overeenkomst beëindigen na de 7e dag ziekte. De werkgever moet dan een wel een vergoeding betalen die overeenstemt aan het loon van de opzeggingsperiode of aan het deel van de termijn die nog gepresteerd moet worden.

Belangrijke bemerking

Indien er geen schriftelijke studentenovereenkomst is of de overeenkomst bevat niet alle verplichte vermeldingen of de werkgever heeft nagelaten om de Dimona-aangifte te doen, dan kan de student de overeenkomst beëindigen zonder opzegging of vergoeding.

Tevens zal in bovenstaande gevallen de regelgeving op overeenkomsten van onbepaalde tijd van toepassing zijn. Bij beëindiging zal de werkgever dan de normale opzeggingstermijnen moeten betekenen.

Gerelateerd nieuws

Toon alle
Ben je graag mee met wat er bij Daenens Payroll Services leeft?
Laat je e-mailadres dan achter en we delen ons nieuws met je.