-

Schorsingen van de arbeidsovereenkomst

Tijdskrediet met motief: zorgen voor zwaar ziek minderjarig kind – gehandicapt kind jonger dan 21 jaar – zwaar ziek gezins- of familielid

Werknemers die bijstand of zorg moeten verlenen aan hun eigen minderjarig zwaar ziek kind, een minderjarig zwaar ziek kind dat een gezinslid is, een gehandicapt kind jonger dan 21 jaar of een zwaar ziek gezins- of familielid, kunnen hun arbeidsprestaties geheel of gedeeltelijk onderbreken door gebruik te maken van tijdskrediet met motief.

Wat is tijdskrediet met motief bijstand of zorg voor zwaar ziek minderjarig kind/ zwaar ziek familielid?

Dankzij tijdskrediet met motief kan een werknemer zijn of haar arbeidsovereenkomst geheel of gedeeltelijk onderbreken, om een minderjarig zwaar ziek kind, gehandicapt kind < 21 jaar of zwaar ziek gezins- of familielid te verzorgen of bij te staan.

De werknemer die het tijdskrediet met motief voor de zorg van minderjarig zwaar ziek kind of zwaar ziek gezins- of familielid wenst op te nemen, verstrekt de werknemer aan de werkgever een attest van de behandelende arts waaruit blijkt dat de werknemer zich bereid heeft verklaard bijstand of verzorging te verlenen.

Onder zware ziekte wordt elke ziekte/ medische ingreep verstaan waarbij de arts oordeelt dat elke vorm van sociale, familiale of emotionele bijstand of verzorging noodzakelijk is voor het herstel.

Gezinsleden zijn alle personen die met de werknemers samenwonen; familieleden zijn de bloedverwanten tot de 2e graad en de aanverwanten tot de 1e graad van de werknemer. Wanneer de werknemer wettelijk samenwonend is, worden ook de ouders en de kinderen van de wettelijk samenwonende partner als familieleden beschouwd.

De werknemer die tijdskrediet wenst op te nemen voor de zorg van een gehandicapt kind < 21 jaar, verstrekt een attest dat de lichamelijke/ geestelijke ongeschiktheid van 66% aantoont of de aandoening die leidt tot een erkenning van min. 4 punten in pijler 1 of minstens 9 punten in alle drie de pijlers van de medisch-sociale schaal in de zin van de regelgeving met betrekking tot de kinderbijslag.

Het attest moet worden verstrekt uiterlijk voor de aanvang van het tijdskrediet of van de verlenging.

Wie kan gebruik maken van tijdskrediet met motief zorg voor zwaar ziek kind, zorg voor gehandicapt kind < 21 jaar en zorg voor zwaar ziek gezins- en familielid?

Er is een recht op tijdskrediet voor de werknemers die zijn aangeworven met een arbeidsovereenkomst of de personen die, op een andere wijze dan via arbeidsovereenkomst, arbeidsprestaties leveren tegen een loon onder het gezag van een andere persoon.

  • In de ondernemingen met maximum 10 werknemers dient het tijdskrediet te worden goedgekeurd door de werkgever. Hier geldt dus geen automatisch recht.

  • In ondernemingen met meer dan 10 werknemers is het tijdskrediet een recht onder voorwaarden.

Het aantal werknemers dient te worden bekeken op 30 juni van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarin de werknemer aan de werkgever zijn schriftelijke kennisgeving heeft bezorgd.

Voorwaarden om tijdskrediet met motief te kunnen genieten

Anciënniteit

De werknemer moet minstens 24 maanden door een arbeidsovereenkomst verbonden zijn op het ogenblik van schriftelijke kennisgeving.

Tewerkstellingsvoorwaarde

Bij voltijds tijdskrediet: Voor het recht op tijdskrediet geldt geen tewerkstellingsvoorwaarde. Voor het recht op de uitkering moet de werknemer minstens 12 maanden voltijds of 24 maanden deeltijds tewerkgesteld zijn geweest.

Bij halftijds tijdskrediet moet de werknemer minstens 75% tewerkgesteld zijn gedurende de 12 maanden voorafgaand aan de schriftelijke kennisgeving.

Bij 1/5e tijdskrediet moet de werknemer in een voltijdse arbeidsregeling tewerkgesteld zijn gedurende 12 maanden voorafgaand aan de schriftelijke kennisgeving.

Collectieve arbeidsovereenkomst vereist

Voor het motief zorg voor een zwaar ziek gezins- of familielid kan een voltijds of halftijds tijdskrediet maar worden opgenomen indien de sector of onderneming hierover een collectieve arbeidsovereenkomst heeft gesloten.

Voor het motief zorg voor een zwaar ziek minderjarig kind of zorg voor gehandicapt kind < 21 jaar is er geen collectieve arbeidsovereenkomst vereist.

Geen activiteit aanvangen of uitbreiden

Onderbrekingsuitkeringen kunnen slechts worden gecumuleerd met een nevenactiviteit in loondienst of als zelfstandige indien die nevenactiviteit wordt uitgeoefend gedurende 12 maanden voorafgaand de aanvang tijdskrediet.

Duur

Voor tijdkrediet met motief zorgen voor een zwaar ziek minderjarig kind, zorg voor gehandicapt kind < 21 jaar en zorg voor zwaar ziek gezins- of familielid is er recht op tijdskrediet gedurende 51 kalendermaanden. De werknemer kan voltijds, halftijds en 1/5e tijdskrediet combineren en hiervoor verschillende motieven gebruiken, zolang het recht op tijdskrediet de maximumlimiet niet overschrijdt.

Het tijdskrediet met motief zorg voor zwaar ziek kind of zwaar ziek familielid moet worden opgenomen per minimumperiode van 1 maand. Er geldt per aanvraag een maximumperiode van 3 maanden.

Het voltijds en halftijds tijdskrediet voor het motief zorg voor een gehandicapt kind < 21 jaar dient per minimumperiode van 3 maanden opgenomen te worden en de loopbaanvermindering met 1/5e per minimumperiode van 6 maanden.

Aanvraag bij de werkgever

De werknemer die het recht op tijdskrediet wenst uit te oefenen, brengt de werkgever hiervan schriftelijk op de hoogte via aangetekende brief; overhandiging van geschrift, waarvan de werkgever het duplicaat voor ontvangst tekent; via de online toepassing van de RVA als de werkgever dit toelaat.

Deze kennisgeving dient te gebeuren 3 maanden vooraf wanneer de werkgever meer dan 20 werknemers tewerkstelt; of 6 maanden vooraf wanneer de werkgever 20 of minder werknemers tewerkstelt. De aanvraagtermijn kan in onderling overleg wel worden gewijzigd. De grootte van de onderneming wordt bekeken op 30/6 van het voorgaande jaar. Daarna is het aan de werkgever en de werknemer om elk hun deel van de elektronische aanvraag bij de RVA te vervolledigen.

Nieuwe bijlage in de arbeidsovereenkomst

Wanneer het tijdskrediet de vorm aanneemt van een vermindering van de arbeidsprestaties (bv. met ½ of met 1/5), moeten de werkgever en de werknemer, een schriftelijke deeltijdse bijlage bij de bestaande overeenkomst opmaken, uiterlijk op het ogenblik waarop het tijdskrediet of de wijziging van het rooster aanvangt.

Uitkering RVA

Tijdens het tijdskrediet ontvangt de werknemer een onderbrekingsuitkering van de RVA. Daarnaast kunnen werknemers die tewerkgesteld worden in de privésector in het Vlaams Gewest onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een aanmoedigingspremie.

Ontslagbescherming

De werknemer die zijn recht op tijdskrediet uitoefent, geniet een ontslagbescherming. De werknemer die de prestaties geheel of gedeeltelijk heeft onderbroken in het kader van tijdskrediet is beschermd tegen ontslag. De werknemer mag niet worden ontslagen, behalve om een dringende reden of om een reden waarvan de aard en de oorsprong vreemd zijn aan het tijdskrediet. De werkgever die deze ontslagbescherming miskent, moet een forfaitaire vergoeding betalen die overeenkomt met 6 maanden brutoloon.

De bescherming gaat in op de datum van de schriftelijke aanvraag die de werknemer verricht om aanspraak te maken op zijn recht op loopbaanonderbreking of loopbaanvermindering. De bescherming eindigt 3 maanden ná het einde van de periode van schorsing of vermindering van de prestaties.

In principe heeft de werknemer ook recht om terug te keren naar zijn functie na afloop van de periode van uitoefening van het recht op tijdskrediet.

Gerelateerd nieuws

Toon alle
Ben je graag mee met wat er bij Daenens Payroll Services leeft?
Laat je e-mailadres dan achter en we delen ons nieuws met je.