-

Schorsingen van de arbeidsovereenkomst

Progressieve werkhervatting

Wanneer een werknemer na een periode van volledige ongeschiktheid op basis van medisch advies gedeeltelijk het werk mag hervatten, dan spreken we van progressieve werkhervatting. Omdat dit een breed actueel onderwerp is, wijden we de infoflashes van deze week aan de verschillende aspecten van progressieve werkhervatting. Beginnen doen we met het uiteenzetten van het begrip.

Progressieve werkhervatting

Na een periode van volledige ongeschiktheid is het mogelijk dat de werknemer tijdelijk verminderd arbeidsgeschikt is, maar dat hij op medisch advies (van de behandelende geneesheer en/of de adviserende geneesheer van het ziekenfonds) het werk deeltijds mag hervatten of een ander lichter werk mag uitvoeren dan het werk waarvoor hij was aangeworven.

Het systeem van progressieve werkhervatting kan zowel toegepast worden binnen een re- integratieproject als daarbuiten.

Voorafgaandelijke aanvaarding van de gedeeltelijke hervatting door de werkgever.

Wanneer een werknemer progressief na een periode arbeidsongeschiktheid terug aan het werk wenst te gaan, dan dient de werkgever hiervoor toestemming te geven. De werkgever kan dus in principe de progressieve werkhervatting weigeren tot en met de werknemer volledig hersteld is. De uitvoering van de overeenkomst blijft dan geschorst zolang de werknemer niet in staat is om zijn functie normaal te hervatten.

Weigering

Wanneer een werkgever de progressieve werkhervatting weigert, zal hij zijn beslissing schriftelijk moeten motiveren aan de betrokken werknemer.

Bij weigering blijft de uitvoering van de arbeidsovereenkomst geschorst zolang de werknemer niet zijn normale functie kan hervatten. De werkgever zal dan (tot de 30e dag ongeschiktheid) gewaarborgd loon storten. Nadien (d.w.z vanaf de 31e dag ongeschiktheid) kan de werknemer via zijn ziekenfonds gebruik maken van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

Indien de werkgever na de weigering van de progressieve werkhervatting overgaat tot ontslag, dan kan dit in bepaalde gevallen gezien worden als discriminatie of een kennelijk onredelijk ontslag.

De werkgever gaat dus best alleen over tot ontslag of weigering wanneer hij kan aantonen dat dit gegrond gerechtvaardigd en noodzakelijk is voor zijn onderneming. De werkgever draagt hiervan de bewijslast.

Aanvaarding

Bij aanvaarding van de progressieve werkhervatting is de uitvoering van de arbeidsovereenkomst niet langer geschorst.

In principe leidt de werkhervatting tot het behoud van de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst, waarbij de partijen de mogelijkheid krijgen om een bijlage erbij te sluiten. Hierin wordt best het volgende opgenomen:

  • Het volume van het aangepast werk of een ander werk;

  • De roosters van het aangepast werk of een ander werk; de partijen kunnen soepelere arbeidsroosters overeenkomen (op voorwaarde dat de prestaties plaatsvinden tijdens de normale werktijden die voorzien zijn in het arbeidsreglement);

  • De aard van het aangepast werk of een ander werk;

  • Het loon voor het aangepast werk of een ander werk. Bij gebrek aan conventionele bepalingen zal het loon tijdens de uitvoering van een aangepast werk worden toegekend pro rata het arbeidsstelsel dat tijdens deze periode wordt toegepast;

  • De geldigheidsduur van de bijlage.

De progressieve werkhervatting kan verschillende gevolgen met zich meebrengen. Hier gaan we morgen over verder.

Gerelateerd nieuws

Toon alle
Ben je graag mee met wat er bij Daenens Payroll Services leeft?
Laat je e-mailadres dan achter en we delen ons nieuws met je.