Schorsingen van de arbeidsovereenkomst
O dierbaar België! 21 juli valt op een zondag, wat betekent dit voor uw werknemers?
Dit jaar valt de nationale feestdag op een zondag. Feestdagen die samenvallen met een zondag moeten altijd vervangen worden.
Feestdag vervangen
De vervangende feestdag kon u reeds vorig jaar voor 15 december 2023 vastleggen. Zie de infoflash van 13 november voor meer informatie hierover. Die bepaalde dag wordt dan gezien als de vervangende feestdag en krijgt dan ook het karakter van een feestdag.
Legde u collectief geen vervangende feestdag vast, dan valt de vervangende feestdag op de eerstvolgende werkdag. In de meeste gevallen is dit maandag 22 juli. Dit heeft als gevolg dat zondag 21 juli niet meer gezien kan worden als feestdag, gezien 22 juli dit karakter overneemt.
Wat als mijn werknemer werkt op 21 juli?
In principe mogen werknemers niet werken op 21 juli omdat het een zondag is. Er zijn echter uitzonderingen waardoor zondagsarbeid toch mogelijk is.
De werknemer die op zondag werkt kan volgens sectorale regels recht hebben op een loontoeslag. De werknemer die op 21 juli werkt, heeft recht op onbetaalde inhaalrust op te nemen binnen de 6 dagen na de gepresteerde zondag.
Wat als mijn werknemer werkt op de vervangende feestdag?
In principe mogen werknemers niet werken op de vervangende feestdag gezien deze het karakter heeft gekregen van een feestdag. Er zijn echter uitzonderingen waardoor feestdagenarbeid toch mogelijk is.
De werknemer die op 21 juli of de vervangende feestdag werkt kan volgens sectorale regels recht hebben op een loontoeslag. De werknemer die op 21 juli of de vervangende feestdag werkt, heeft recht op betaalde inhaalrust op te nemen binnen de 6 weken.
Gerelateerd nieuws
Toon alleBlijf op de hoogte
Ben je graag mee met wat er bij Daenens Payroll Services leeft?Laat je e-mailadres dan achter en we delen ons nieuws met je.