Paritair comité
Huisartsenpraktijken krijgen ondersteuning via een tegemoetkoming voor de zorgcontinuïteit of praktijkbeheer
Om huisartsenpraktijken aan te moedigen om ondersteunend personeel aan te werven, voorziet de federale overheid een eenmalige tussenkomst voor opleidings-, werkings- en infrastructuurkosten die ze maken bij de eerste aanwerving van ondersteunend personeel.
De huisartsenpraktijken moeten deze premie zelf aanvragen via een elektronisch formulier terug te vinden op de website van het RIZIV.
Wie kan hiervan gebruik maken?
De tegemoetkomingen kunnen worden toegekend aan huisartspraktijken (solopraktijken, geregistreerde groeperingen en new deal-praktijken met minder dan 1000 GMD’s) en medische huizen.
Aan welke voorwaarden moet men voldoen?
Voor huisartsenpraktijken die starten met personeel, voorzien ze de éénmalige tegemoetkoming voor zorgcontinuïteit. De praktijk moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
Beschikken over een minimum activiteitsdrempel van 500 GMD’s en over een minimumbedrag van 25.000 EUR aan terugbetalingen van huisartsgeneeskundige verstrekkingen. Jonge individuele artsen zijn vrijgesteld van deze voorwaarde zolang zij minder dan vijf jaar beschikken over een RIZIV-nummer van erkend huisarts.
De arbeids- of samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten voor onbepaalde duur.
De tewerkstelling of de samenwerking moet ten minste 13 uren per week bedragen.
Er was geen arbeidsovereenkomst of samenwerkingsovereenkomst in de tien jaar voorafgaand aan het premiejaar
De arbeids- of samenwerkingsovereenkomst gaat van start:
tussen 1 januari 2024 en 31 augustus 2024 voor het premiejaar 2024
tussen 1 september 2024 en 31 augustus 2025 voor het premiejaar 2025
tussen 1 september van het jaar voorafgaand aan het premiejaar en 31 augustus van het premiejaar, vanaf het premiejaar 2026.
De betaling zal gebeuren voor het einde van het premiejaar.
Praktijken die al personeel tewerkstelden, kunnen in aanmerking komen voor de jaarlijkse tegemoetkoming voor praktijkbeheer. De praktijk moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
Beschikken over een minimum activiteitsdrempel van 500 GMD’s en over een minimumbedrag van 25.000 EUR aan terugbetalingen van huisartsgeneeskundige verstrekkingen. Jonge individuele artsen zijn vrijgesteld van deze voorwaarde zolang zij minder dan vijf jaar beschikken over een RIZIV-nummer van erkend huisarts.
De arbeids- of samenwerkingsovereenkomst werd afgesloten voor onbepaalde duur en dekt een periode tussen 1 januari en 31 december van het premiejaar.
De tewerkstelling of de samenwerking moet ten minste 13 uren per week bedragen.
De betaling zal gebeuren vóór 31 maart van het jaar volgend op het premiejaar.
Cumul met andere voordelen
Een bijkomende voorwaarde stelt dat deze huisartspraktijken en medische huizen geen gelijkaardige financiële overheidssteun mogen ontvangen zoals bijvoorbeeld VIPA-subsidies, subsidies van de Fondsen Sociale Maribel en EFRO, subsidies voor de “Associations de Santé Intégrée” en subsidies met dezelfde doelstellingen van lokale overheden.
De tegemoetkomingen voor zorgcontinuïteit en praktijkbeheer kunnen worden gecumuleerd met de federale of regionale doelgroepverminderingen bij aanwervingen.
Er zijn ook diverse Vlaamse premies voor huisartsen zoals de jaarlijkse tegemoetkoming in de loonkosten. Beide premies zijn cumuleerbaar. Opgelet indien de loonkost van een personeelslid gefinancierd wordt met deze federale middelen, moeten die in mindering worden gebracht van de totale loonkost waarop de Vlaamse overheid de berekening baseert.
Hoeveel bedraagt deze nieuwe premie in?
Het bedrag voor de tegemoetkoming voor zorgcontinuïteit bedraagt minimaal 5.000 euro en maximum 7.500 euro.
Het bedrag voor de tegemoetkoming voor praktijkbeheer bedraagt ten minste 3.796 euro.
Voor meer info: Tegemoetkomingen voor de financiering en ondersteuning van uw huisartspraktijk of medisch huis | RIZIV (fgov.be)
Gerelateerd nieuws
Toon alleBlijf op de hoogte
Ben je graag mee met wat er bij Daenens Payroll Services leeft?Laat je e-mailadres dan achter en we delen ons nieuws met je.