Tewerkstellingsmaatregelen
Klaar voor de start? Overweeg een startersloon voor de jongere zonder ervaring!
Het aanwerven van een starter kan twijfels met zich meebrengen. Het gaat om mensen die hun eerste stappen in het beroepsleven nog moeten zetten maar werkgevers worden wel al meteen geconfronteerd met een serieuze loonkost. De sociale lasten in België behoren tot de zwaarste van Europa en werkgevers zoeken logischerwijze naar manieren om die loonkost te doen dalen.
Iemand aanwerven en daarbij gebruik maken van de regelgeving rond startersloon kan een oplossing zijn.
Wat houdt het startersloon in?
Een werkgever die een jongere aanwerft van 18, 19 of 20 jaar zonder ervaring kan het verschuldigde brutoloon voor die jonge werknemer verminderen met een bepaald percentage. De patronale lasten van de werkgever worden berekend op dat brutoloon zodat het verlagen van dat loon zorgt voor een loonkostdaling.
Het loonverlies van de jonge werknemer ten gevolge van het dalen van het brutoloon wordt opgevangen door een compenserende toeslag. De werkgever betaalt de compenserende toeslag maar kan die kost in mindering brengen van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing.
Aan welke voorwaarden moet een werkgever voldoen die gebruik wil maken van starterslonen?
Het gaat over werkgevers uit de privésector. Werkgevers die ressorteren onder een paritair comité of een paritair subcomité dat minimumlonen heeft vastgesteld voor jongeren van 18 tot 21 jaar die lager zijn dan de minimumlonen vanaf 21 jaar zijn uitgesloten van het toepassingsgebied. Deze uitsluiting geldt echter niet als deze minimumlonen voor jongeren van 18 jaar tot 21 jaar enkel gelden voor de tewerkstelling van studenten.
Het gaat om volgende sectoren waar de starterslonen dus niet toegepast kunnen worden:
PC 128 huid- & lederbewerking
PC 133.01 sigaretten (voor alle jongeren < 21 jaar)
PC 136 papier en karton
PC 214 bedienden textielnijverheid (enkel voor de jongeren < 20 jaar)
PC 303.02 verdeling van films (voor alle jongeren < 21 jaar)
PC 306 verzekeringsmaatschappijen
PC 331 KDV trap 1 – voor trap 2 kan dit WEL
PC 333 toeristische attracties (voor alle jongeren < 21 jaar)
PC 340 orthopedische technologieën (voor alle jongeren < 21 jaar)
Daarnaast werd in volgende sectoren de afspraak gemaakt de starterslonen niet toe te passen:
PC 118 voedingsnijverheid, inclusief PC 118.03 bakkerijsector.
PC 109 kleding en confectie
PC 110 textielverzorging
PC 322.01 dienstenchequesbedrijven
Aan welke voorwaarden moet de jonge werknemer voldoen?
De maatregel is enkel bedoeld voor de aanwerving van jongeren jonger dan 21 jaar. De jongere moet 18, 19 of 20 jaar oud zijn op de laatste dag van de maand waarin het brutoloon wordt verminderd.
Dit belet echter niet dat de jongere al in dienst kan zijn vóór zijn achttiende verjaardag om in aanmerking te komen voor de maatregel. In de maanden waarin hij op het einde van de maand 17 jaar of jonger is, kan het brutoloon echter niet worden verminderd.
De jongere moet onmiddellijk voorafgaand aan de aanwerving, ingeschreven zijn als werkzoekende bij de VDAB, Forem, Actiris of Arbeitsamt. Hoewel niet specifiek vermeld in de wet, vraagt de werkgever best aan de kandidaat-werknemer een attest waaruit zijn inschrijving als werkzoekende blijkt.
De jongere mag in de referentiekwartalen T-6 tot en met T-3 (waarbij T het kwartaal is van aanwerving) maximaal gedurende één kwartaal een job hebben uitgeoefend voor een duur die het equivalent is van een 4/5 van een voltijdse job.
Via de dimona zal aangegeven worden of het al dan niet om een jongere zonder werkervaring gaat. De werkgever zal enkel het verminderd loon kunnen toepassen als hij via de dimona de bevestiging ontvangen heeft dat het om een nieuwe werknemer zonder werkervaring gaat.
Als de dimona dit niet bevestigt, wordt het gewone loon met gewone RSZ betaald.
Voorwaarden verbonden aan het loon van de jongere werknemer
De werkgever mag de regeling van het startersloon niet toepassen als de jongere in normale omstandigheden een hoger loon ontvangen zou hebben dan in de sector of NAR vastgelegd, de regeling van het startersloon niet toegepast kan worden.
Welke formaliteiten moeten er worden nageleefd?
De wet verwijst naar de reglementering van de startbaanovereenkomsten type 1. Dit betekent dat de jongere moet aangeworven worden met een gewone minstens halftijdse arbeidsovereenkomst.
De werkgever moet wel expliciet in de arbeidsovereenkomst vermelden dat het brutoloon van de jongere wordt gecompenseerd in toepassing van deze regeling. Hiervoor wordt een specifieke bijlage voorzien.
Hoeveel bedraagt het verlaagde loon?
Mits voldaan is aan alle bovenvermelde voorwaarden kan werkgever het loon, dat de jongeren normaal zou ontvangen voor de uitgeoefende functie zoals vastgelegd in de sector (= baremaloon of GGMMI NAR als er geen baremaloon is), verlagen met een bepaald percentage, afhankelijk van de leeftijd van de jongere :
Vermindering met 18% In de maanden waarin de werknemer op de laatste dag van de maand 18 jaar is
Vermindering met 12% In de maanden waarin de werknemer op de laatste dag van de maand 19 jaar is
Vermindering met 6% In de maanden waarin de werknemer op de laatste dag van de maand 20 jaar is
Compenserende nettotoeslag
De werkgever die het brutoloon van een jongere vermindert, moet aan de jongere iedere maand een compenserende toeslag betalen bovenop het loon. De forfaitaire toeslag is bedoeld om het loonverlies van de jongere te compenseren.
De compenserende toeslag is gelijk aan het verschil tussen:
het nettoloon berekend op basis van het niet-verminderde brutoloon en
het nettoloon zoals berekend op basis van het verminderde brutoloon.
Gerelateerd nieuws
Toon alleBlijf op de hoogte
Ben je graag mee met wat er bij Daenens Payroll Services leeft?Laat je e-mailadres dan achter en we delen ons nieuws met je.