Arbeidsduur
Nieuwe regels instapopleiding in Wallonië vanaf 1 oktober 2024
Met ingang van 1 oktober 2024 wordt het stelsel van de Waalse instapopleiding of PFI (Plan Formation Insertion) grondig hervormd. In dit artikel vind je een overzicht van de voornaamste wijzigingen.
Via het stelsel van de instapopleiding kan een werkgever met zetel of vestigingseenheid in het Waals gewest een werkzoekende in de onderneming opleiden om later als werknemer aan te werven. Er wordt een plan voor een instapopleiding gesloten tussen de werkgever in het Waals gewest, Forem en een niet-werkende werkzoekende. Deze overeenkomst geldt meestal voor een periode tussen 4 en 26 weken. Het doel van deze vorm van individuele beroepsopleiding is om een stagiair de nodige beroepsbekwaamheid te laten verwerven tijdens de opleiding, zodat deze persoon aansluitend als werknemer aan de slag kan in het bedrijf. Als werkgever ga je immers de verbintenis aan om de werknemer minstens voor de duurtijd van de instapopleiding een arbeidsovereenkomst aan te bieden.
Tijdens de instapopleiding blijft de stagiair ingeschreven als werkzoekende en behoudt de stagiair ook zijn of haar sociale uitkering (werkloosheidsuitkering, leefloon, enz.). Daarnaast ontvangt de stagiair maandelijks een aanmoedingspremie via Forem. Deze premie is afhankelijk van de sociale uitkering die de stagiair ontvangt. Voor deeltijdse stagiairs geldt een aangepaste berekeningswijze. Hiervoor betalen werkgevers wel een maandelijkse forfaitaire financiële tegemoetkoming aan Forem.
Vanaf 1 oktober 2024 zal de werkgever deze aanmoedigingspremie rechtstreeks aan de stagiair moeten betalen. De betaling aan de stagiair verloopt bijgevolg niet langer via Forem en de maandelijkse tegemoetkoming van de werkgever aan Forem vervalt dan ook.
De regelgeving van de Waalse instapopleiding voorziet tevens een tussenkomst in de verplaatsingskosten van de stagiair, vanaf 5 kilometer enkele afstand, via Forem. Vanaf 1 oktober 2024 zal de werkgever ook de vervoerskosten van de stagiair moeten betalen en dit volgens de regels die van toepassing zijn voor de werknemers van de onderneming.
In het kader van de instapopleiding moet de werkgever een werknemer als mentor aanstellen om de stagiair tijdens de opleiding te begeleiden. De werkgever kan ook zelf de rol van mentor opnemen. Om in aanmerking te komen, moet de mentor vanaf 1 oktober 2024 voldoen aan één van de volgende voorwaarden:
de mentor beschikt over minstens vijf jaar beroepservaring, die kan worden aangetoond, in het beroep dat hij geheel of gedeeltelijk heeft geleerd in het kader van de beroepsactiviteit die onder de instapopleiding valt, of over minstens twee jaar beroepservaring als hij een kwalificatie heeft behaald van het opleidingstraject voor bedrijfsleiders in de opleiding die hij heeft gevolgd;
de mentor is houder van een diploma, een pedagogisch getuigschrift of een attest inzake mentor-opleiding, afgegeven door een onderwijs- of opleidingsinstelling ingericht of erkend door de Franse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschap, het Waals Gewest, de Franse Gemeenschapscommissie of door het relevante sectorale opleidingsfonds. Uit dat diploma, getuigschrift of attest blijkt dat hij beschikt over de nodige pedagogische kennis om het traject van de alternerende jongere als mentor te volgen;
de mentor beschikt over een bekwaamheidsattest als bedrijfsmentor, in overeenstemming met het samenwerkingsakkoord van 21 maart 2019 tussen de Franse Gemeenschap, het Waals Gewest en de Franse Gemeenschapscommissie betreffende de erkenning van competenties.
Het is in principe niet mogelijk om de instapopleiding zonder gegronde reden eenzijdig vervroegd te beëindigen. Vanaf 1 oktober 2024 moet elke partij die van plan is om de instapopleiding te beëindigen, de andere partijen hiervan op voorhand in kennis stellen. De werkgever moet Forem ook vooraf inlichten omtrent het voornemen tot vervroegde beëindiging en moet dit voornemen motiveren. Forem heeft voortaan de mogelijkheid om binnen een termijn van 3 werkdagen na de kennisgeving een bemiddeling tussen de partijen voor te stellen met als doel een overeenkomst tussen de partijen te bereiken en de beëindiging van de instapopleiding te voorkomen.
De rol van Forem in het stelsel van de instapopleiding zal worden versterkt. Zo zal Forem gaan controleren of het werkgelegenheidsvolume na de aanwerving van de stagiair is toegenomen. Het is immers niet toegelaten om een werknemer te ontslaan met het oog op de aanwerving van een stagiair in het kader van een instapopleiding.
Een werkgever die zijn verplichtingen in het kader van de instapopleiding niet naleeft, kan een jaar lang worden uitgesloten van het voordeel van de instapopleiding. Afhankelijk van de concrete feiten kan de werkgever bij herhaling voortaan voor twee tot vijf jaar worden uitgesloten.
Meer informatie hierover kan je bekomen bij Forem op het nummer 0800/93 946 of via Réforme du PFI | Le Forem.
Bron: Decreet van 11 april 2024 tot wijziging van het decreet van 4 april 2019 betreffende de individuele beroepsopleiding, BS 20 juni 2024 en besluit van de Waalse Regering van 6 juni 2024 tot wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 25 april 2019 tot uitvoering van het decreet van 4 april 2019 betreffende de individuele beroepsopleiding, BS 25 juli 2024.
Gerelateerd nieuws
Toon alleBlijf op de hoogte
Ben je graag mee met wat er bij Daenens Payroll Services leeft?Laat je e-mailadres dan achter en we delen ons nieuws met je.