Wat mag wel en niet met dienstencheques?

Over dienstencheques

Meer dan alleen poesten en strijken

Dat je poetshulpen binnen het systeem van de dienstencheques mogen poetsen en strijken is algemeen geweten. Maar wist je dat ze ook kleine maaltijden mogen bereiden en boodschappen doen? Toch zijn er kleine nuances en restricties waarmee je rekening moet houden. Wat mag nu eigenlijk wel en niet met dienstencheques? We zetten het graag voor jou op een rijtje.

Poetsen 

Da’s eenvoudig: het poetsen van de woning van de klant is toegelaten. Het is echter niet toegelaten om een woning schoon te maken na een verbouwing. Het moet ook altijd om het dagelijks/wekelijkse onderhoud van een woning gaan; zoals stof afnemen, de vloer dweilen, enz. Ramen wassen mag ook, maar enkel als dat hoort bij het algemeen onderhoud van de woning. Je mag dus geen thuishulp inschakelen, enkel om ramen te lappen. Algemeen geldt bij ramen wassen ook dat je hulp maximum drie treden hoog mag staan op een trapladder.

Gemeenschappelijke ruimtes zoals een trappenhal in een appartementsgebouw of professionele ruimtes zoals dokterskabinetten, kantoren enz. mogen niet gepoetst worden via het systeem van dienstencheques. Hiervoor bestaan andere, gespecialiseerde firma’s. Ook het wassen van auto’s is niet toegelaten met dienstencheques.

Een thuishulp mag geen enkele gevaarlijke of ongezonde taak uitvoeren zoals heel hoge ramen poetsen, het plafond afwassen of meubels verhuizen naar kelder of zolder. Het gebruik van ammoniak en andere bijtende of giftige producten is verboden. En als het heel erg warm of koud is buiten, laat je je poetshulp niet buiten ramen lappen of terrassen schuren.

Jouw thuishulp mag plantjes water geven, maar tuinonderhoud is uit den boze: gras maaien, hagen snoeien en bloemen planten zijn verboden.

Strijken

Heb je een grote wasmand strijk? Als je thuishulp komt poetsen mag ze uiteraard ook de strijk doen. Maar ze mag geen strijkwas meenemen naar huis om daar te strijken. Dit geldt evengoed voor het wassen van kledij. Jouw poetshulp mag wel je witgoed wassen in jouw huis met je eigen wasmachine maar mag het niet meenemen naar huis om het daar te wassen.

Bereiden van kleine maaltijden

Als je dat wil, kan je huishoudhulp voor jou een maaltijd bereiden. Uiteraard gaat het hier om een dagdagelijks middag- of avondmaal en is het niet de bedoeling dat jouw thuishulp de catering verzorgt voor een verjaardagsfeest.

Boodschappen halen

Kan je moeilijk uit de voeten of heb je simpelweg geen tijd voor boodschappen? Dan kan jouw huishoudhulp (dagdagelijkse) boodschappen doen voor jou. Een bezoek aan de bakker of de plaatselijke supermarkt is dus toegelaten; maar grote aankopen zoals een wasmachine of een televisietoestel moet je zelf doen.

Ook glas naar de glascontainer brengen of papier naar het containerpark zijn geen toegelaten taken van een thuishulp.

Kleine verstel- en herstelwerkjes

Jouw poetshulp kan helpen bij kleine verstelwerkjes aan kledij om die kledij terug in de oorspronkelijke staat brengen, zoals een knoop aannaaien of sokken stoppen. Maar je mag je thuishulp niet vragen om kleine klusjes in huis op te knappen, zoals lampen vervangen, een kader ophangen enz.

Wens je meer info?

Twijfel je of jouw poetshulp een taak mag uitvoeren? Onze consulenten helpen je er graag verder.

Gerelateerd nieuws

Toon alle
Ben je graag mee met wat er bij Daenens leeft?
Laat je e-mailadres dan achter en we delen ons nieuws met je.